Mulai
tahun 2012, mata pelajaran Kemahiran Hidup pilihan 2 iaitu Ekonomi Rumah Tangga
akan mula dipelajari oleh kumpulan pelajar yang terpilih. Bagi pelajar yang
terlibat dan semua pelajar yang berminat, bolehlah membaca nota-nota yang
disediakan. SELAMAT MEMBACA!
BAB 7 : PEMAKANAN DAN
PENGURUSAN SAJIAN
Diet Seimbang
·
ialah sajian makanan yang mengandungi semua
nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan dalam kadar yang
betul.
Faktor Utama Dalam Merancang Diet Seimbang
- Umur
- Jantina
- Saiz
Badan
- Kesihatan
- Aktiviti
dan Pekerjaan
Piramid Makanan
·
adalah panduan bagi
pemilihan makanan secara sihat.
·
mengandungi 5 kumpulan
zat makanan berasaskan kandungan zat dan fungsinya.
PERANCANGAN MENU
Menu ialah satu senarai hidangan yang lengkap untuk suatu sajian.
Tujuan merancang menu:
a) menyediakan sajian seimbang yang mengandungi semua nutrien.
b) menyediakan sajian yang berkhasiat, menarik dan menyelerakan.
c) menjimatkan masa, tenaga dan kos penyediaan sajian.
d) menyediakan sajian mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan.
Faktor yang mempengaruhi perancangan menu:
a) jenis hidangan
b) kegemaran
c) perbelanjaan
d) sumber makanan semasa
e) kemudahan fizikal
f) sumber tenaga dan masa
g) kepelbagaian
h) keperluan
PRINSIP MEMASAK
Menu ialah satu senarai hidangan yang lengkap untuk suatu sajian.
Tujuan merancang menu:
a) menyediakan sajian seimbang yang mengandungi semua nutrien.
b) menyediakan sajian yang berkhasiat, menarik dan menyelerakan.
c) menjimatkan masa, tenaga dan kos penyediaan sajian.
d) menyediakan sajian mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan.
Faktor yang mempengaruhi perancangan menu:
a) jenis hidangan
b) kegemaran
c) perbelanjaan
d) sumber makanan semasa
e) kemudahan fizikal
f) sumber tenaga dan masa
g) kepelbagaian
h) keperluan
PRINSIP MEMASAK
·
mengenakan haba sama
ada haba kering atau haba lembap pada makanan yang dimasak.
Tujuan makanan dimasak:
a) membunuh kuman
b) melembutkan makanan agar mudah dimakan dan dihadam
c) memberi rasa dan rupa pada makanan
d) menjadikan makanan tahan lama
e) mempelbagaikan bentuk sajian
Kaedah Memasak
1. Haba Lembap
a) merebus
b) mereneh
c) mengukus
d) merendidih
e) mencelur
2. Haba Kering
a) mengril
b) menggoreng tanpa minyak
c) menggoreng minyak penuh
d) membakar
e) memanggang
a) membunuh kuman
b) melembutkan makanan agar mudah dimakan dan dihadam
c) memberi rasa dan rupa pada makanan
d) menjadikan makanan tahan lama
e) mempelbagaikan bentuk sajian
Kaedah Memasak
1. Haba Lembap
a) merebus
b) mereneh
c) mengukus
d) merendidih
e) mencelur
2. Haba Kering
a) mengril
b) menggoreng tanpa minyak
c) menggoreng minyak penuh
d) membakar
e) memanggang
No comments:
Post a Comment